Boli si tratamente

Ouale si colesterolul. Cate oua putem manca pe zi

Publicat: 26 apr. 2019
7

Ouale se afla printre cele mai hranitoare alimente de pe planeta. Un ou conţine toate substanţele nutritive necesare pentru a transforma o singura celula intr-un puisor. Cu toate acestea, ouale au dobandit o reputaţie proasta, pentru ca galbenusurile sunt bogate in colesterol. De fapt, un ou de marime medie conţine 186 mg de colesterol, care reprezinta 62% din doza zilnica recomandata. Oamenii credeau ca, daca vor consuma colesterol, vor creste nivelul colesterolului in sange si se vor putea imbolnavi de inima. Insa se pare ca nu este atat de simplu. Cu cat consumam mai mult colesterol, cu atat mai puţin produce organismul in loc. Sa va explic cum funcţioneaza.

Colesterolul este privit adesea ca fiind un cuvant negativ. Atunci cand il auzim, incepem sa ne gandim automat la medicamente, atacuri de cord si deces timpuriu. Insa colesterolul este o parte foarte importanta a organismului. Este o molecula structurala care e o parte esenţiala a membranei fiecarei celule. Este folosit si pentru a produce hormoni steroizi, precum testosteronul, estrogenul si cortizolul. Fara colesterol, noi nici nu am exista. 

Avand in vedere cat de important este colesterolul, organismul a dezvoltat cai elaborate pentru a se asigura ca are mereu o cantitate suficienta. Deoarece obţinerea colesterolului din dieta nu este totdeauna o opţiune, ficatul produce de fapt colesterol. Dar atunci cand consumam alimente bogate in colesterol, ficatul incepe sa produca mai puţin (1, 2). Astfel, cantitatea totala de colesterol din organism se modifica foarte puţin sau deloc. Concluzie: ficatul produce cantitaţi mari de colesterol. Atunci cand mancam multe oua (bogate in colesterol), ficatul produce in schimb mai puţin colesterol. S.F.

Adauga un comentariu