Eveniment-Social

Caravana de recrutare pentru gradinita OvidiuRo ajunge in Iasi – FOTO

Publicat: 08 aug. 2016
Iasi, 8 august 2016 – „Caravana de vara Fiecare Copil in Gradinita„, un proiect al Asociatiei OvidiuRo ce urmareste informarea parintilor cu privire la Legea nr. 248/2015 si recrutarea copiilor eligibili pentru gradinita, ajunge astazi in Iasi, judetul cu peste 5725 beneficiari estimati. Legea nr. 248/2015 incurajeaza parintii saraci sa isi aduca copiii la gradinita, oferindu-le un tichet social pentru gradinita (TSG) in valoare de 50 de lei/luna, daca cei mici au prezenta zilnica. Iasi este unul dintre cele 15 judete-gazda selectate pentru desfasurarea Caravanei de catre OvidiuRo pe baza gradului de saracie si a numarului mare de copii aflati in situatie de risc. Caravana se desfasoara aici in colaborare cu autoritatile judetene (Prefectura, CJ, ISJ, DGASPC, ANPIS, DSP) si locale. 
Caravana va acoperi timp de o saptamana 7 comunitati – Lungani, Popesti, Mironeasa, Tibana, Motca, Siretel si Dagata – identificate in urma propunerilor Prefecturii, Consiliului Judetean, DGASPC si AJPIS si confirmate pe baza statisticilor disponibile referitoare la marimea populatiei prescolare, rata de marginalizare si gradul cuprinderii copiilor defavorizati in invatamantul prescolar. Dupa 4 luni de implementare a legii, aproximativ 65.000 de copii provenind din familii defavorizate au fost inscrisi in program la nivel national, iar 58% dintre acestia au avut prezenta zilnica si au beneficiat de tichetul social pentru gradinita pentru lunile februarie – iunie. Un prim efect al legii raportat de autoritatile locale este cresterea frecventei pentru toti copiii din gradinite, nu doar pentru cei care sunt eligibili sa primeasca tichete.

Vezi si Vestea pe care o asteptau toti parintii! Proiect de lege: 100 de euro alocatie, pentru fiecare copil

Obiectivul principal al Caravanei este sa sustina echipele localeasistenti sociali, profesori, mediatori scolari – in implementarea Legii nr. 248/2015 in primul rand prin identificarea copiilor cu varsta cuprinsa intre 3 – 6 ani inca neinscrisi la gradinita, informarea parintilor cu privire la program si inscrierea acestora in timp util pentru anul scolar 2016-2017. Activitatile din Caravana vor include sesiuni de citit cu copiii, jocuri educationale si discutii de consiliere a parintilor cu privire la importanta educatiei timpurii. Cu sprijinul Fundatiei Carrefour, vom reusi sa oferim fiecarui copil de varsta prescolara cate o carte ilustrata „La gradinita”. Leslie Hawke, Cofondator OvidiuRo, explica faptul ca „unul dintre rolurile pe care ni le-am asumat este promovarea unui obicei important in dezvoltarea copiilor: acela ca atat parintii cat si profesorii de prescolar sa le citeasca celor mici. Cum in comunitatile sarace multi dintre parinti au la randul lor dificultati cu cititul, aducem carti alese atent, cu povesti care se spun usor, prin imagini si ilustratii pe care familiile le pot recunoaste si intelege. Ne dorim ca toate comunitatile noi sa profite de pe urma bunelor practici care au facut ca programul FCG pilot sa aiba un succes atat de mare”.

Vezi si Inovatie in educatie la o gradinita din Iasi. Proiectul, primul la nivel national

La finalul acestei veri, OvidiuRo va selecta comunitatile pe care sa le sprijine in continuare, cu solutii complementare traditionale in programul FCG pilot ce se vor adauga, in functie de nevoile specifice, tichetelor sociale acoperite incepand cu 15 februarie de la bugetul de stat. Dintre acestea, mentionam rechizitele, setul de haine si incaltaminte, componenta de igiena si educatie pentru sanatate, cea de formare profesori si programele de informare si implicare a parintilor. „Caravana Fiecare Copil in Gradinita” este posibila datorita Fundatiei Carrefour Romania, investitor major in programul pilot FCG din anul 2013. Pentru anul scolar 2016 – 2017, Fundatia Carrefour a hotarat sa sustina educatia timpurie in comunitatile sarace printr-un proiect de incurajare a cititului cu copiii, de catre parinti si profesori.


loading...

Comentarii
Adauga un comentariu