Destinatii montane

Cheile Madei – Muntii Metaliferi

Publicat: 05 nov. 2011
9

Situate in Muntii Metaliferi (grupa a Apusenilor) in judetul Hunedoara la cca 25 km de Orastie, 43 km de Deva, 18 km de Halta Geoagiu, 160 km de Cluj-Napoca, Cheile Madei reprezinta un punct de atractie deosebit alaturi de celelalte sectoare de chei din bazinul Vaii Geoagiului: Cheile Glodului, Ardeului, Cibului si Baciei, Cheile Madei.

Cheile Madei sunt rezervatie naturala cu o flora si fauna bogata, de amintit fiind vipera cu corn, element de fauna ocrotita prin lege, des intalnita in zona Peretelui Pesterii. Exemplarele de flora rara si endemisme sunt: Laleaua pestrita (Fritillaria montana) si Jalesul (Salvia transilvanica), Centaurea scabiosa, Allium flavum, Galamintha majoranifolia, etc. Ca fauna aici intalnim si o serie de lepidoptere cu efective populationare reduse ca Euphidryas aurinia aurinia, Colias Cheriystoheme, Colias myrmidone, Prodotis stolida.

Toate traseele sunt echipate cu spituri sau goujoane avand topuri duble. Unele trasee de grad mare au cateva prize lipite sau adancite. Versantul stang al Cheilor Madei este dominat de varful Dosu (684 m), care ofera un minunat punct de belvedere asupra Muntiilor Metaliferi.

Vizitarea cheilor se poate face pe jos sau calare, doar pe timp de vara cand vremea este frumoasa, iar apa raului are un debit mai scazut.

Accesul este deosebit de facil, comun cu cel de la Geoagiu Bai pana la baza serpentinelor (inca 2 km pana in statiune) de aici spre dreapta se urmeaza drumul asfaltat spre Zlatna inca 3-4 km apoi spre stanga pe un drum nemodernizat spre Mada, 7 km, pana in centrul satului de unde se vad peretii. Trecand puntea peste rau pe un drum de caruta ce strabate cateva gospodarii, in 10 minute se ajunge la baza Falezei si de aici pe poteci bine conturate inca 5-10 minute la Peretele Pesterii (peretele cel mai inalt vizibil pe dreapta cum privim spre chei).

 

 

 

Adauga un comentariu