Religie

Eu pe aceia care nu merg la biserica nici nu-i socotesc oameni credinciosi. La pagani ii numar!

Publicat: 25 apr. 2018

Intr-o zi au batut la usa chiliei mele doi tineri casatoriti. Mi-au adus un pomelnic si mi-au cerut sa le fac o rugaciune. Am intrat in vorba cu ei si, asa cum mi-am statornicit eu o randuiala, i-am intrebat daca merg la biserica. Si atunci ei mi-au raspuns: „Nu suntem asa de batrani ca sa mergem la biserica”. Si atunci am zis: „Doamne, inmulteste batranii!”.

Eu nu stau de vorba la spovedit cu cineva care nu merge la biserica. Nu am ce vorbi.Ce sa-i spun? Sunt unii care spun ca nu au mai fost la biserica de ani de zile, sau ca au fost anul trecut la Pasti. Celor care spun ca au fost la Pasti le zic: „Stii de ce e asa multa lume la Pasti la biserica? Ca sunt si din cei ca tine, care merg numai odata pe an la slujba”. Dupa aceea sunt unii care zic – cand il intreb daca merge la biserica – „Da”.

Si m-am prins ca unii nu merg la biserica la slujba, ci intra in biserica si aprind o lumanare. Si acum ii intreb: „Dar la slujba, stai la slujba, cat stai la slujba?” Si zice: „Parinte, ma duc si aprind o lumanare”. Si zic eu: „Si o pui sa stea in locul tau si ea sta de fapt in locul ei”.

Acelora care nu merg la biserica eu de fapt le spun ce inseamna sa nu mergi la biserica si ce inseamna sa mergi la biserica. Si anume, ce inseamna sa mergi la biserica?Inseamna sa mergi in cerul cel de pe pamant, inseamna sa-i inchipuiesti pe Heruvimi, sa aduci intreit sfanta cantare lui Dumnezeu, sa canti impreuna cu ingerii „Sfant, Sfant, Sfant Domnul Savaot”, sa aduci lauda lui Dumnezeu, sa cinstesti pe Maica Domnului, sa cinstesti pe sfinti, inseamna sa asculti cuvantul lui Dumnezeu, cuvantul Domnului nostru Iisus Hristos care e mai vesnic decat cerul si pamantul, inseamna sa primesti binecuvantari de la sfintele slujbe prin mijlocire preoteasca de la Insusi Domnul Hristos. Si la urma zic: uite, toate acestea tu nu le primesti, tu nu le ai, pentru ca nu mergi la biserica, toate acestea le ocolesti. Omul nu are constiinta ca de fapt toate lucrurile acestea se intampla, ci zice ca nu s-a dus la biserica si atata tot.

Citeste si O reteta a Sfantului Efrem Sirul pentru opt boli ale sufletului! Nimic nu poate fi mai simplu si accesibil decat aceasta reteta a lui Efrem impotriva celor opt boli ale sufletului

Nu se mai gandeste ce inseamna sa te duci si ce inseamna sa nu te duci la biserica. Si eu le spun: doua ore pentru Dumnezeu, pentru cineva care crede in Dumnezeu, nu e prea mult. Doua ore pentru Dumnezeu, intr-o saptamana, sa stai inaintea lui Dumnezeu, sa ai constiinta ca acum esti in fata lui Dumnezeu.

Eu am un program de angajare in viata religioasa si programul incepe cu frecventa la biserica. Adica sa te duci la biserica in duminici si sarbatori, sau cel putin in duminici, la Sfanta Liturghie. Fara aceasta nici nu poti sa consideri ca cineva are o viata religioasa autentica. Unii zic: „Parinte, e drept ca nu ma duc la biserica, dar sa stiti ca eu totdeauna ascult la radio sau privesc la televizor slujba”. Si cum o asculti, trantit pe pat, pe fotoliu? „Stau in genunchi si in picioare, parinte”. Nu te uiti la slujba ca si cand te-ai uita la meci, poate la meci te uiti cu mai mult interes. Asa ca oamenii acestia sunt superficiali.

Mi-a spus unul cand am intrebat: „Ce faci tu cand ar trebui sa mergi la biserica si nu mergi la biserica? Ce faci acasa?”. Si a raspuns: „Ma uit la televizor”. Eu nu-s impotriva televizorului, dar sunt impotriva acelora care nu-si implinesc datoriile si-si fac vreme totusi sa se uite la televizor. Si atunci am zis catre el: „Stii ce inseamna asta? Asta inseamna ca Il ai pe Dumnezeu in spate si televizorul in fata. Du-te de acuma incolo si schimba-le. Pune pe Dumnezeu in fata si televizorul in spate”.

Sa stiti ca eu pe aceia care nu merg la biserica nici nu-i socotesc oameni credinciosi. La pagani ii numar! Cum poti sa zici ca esti om credincios daca nu mergi la biserica, unde-i cerul cel de pe pamant? Ca biserica-i cerul cel de pe pamant. Cum sa zici ca esti om credincios daca nu te duci in „Imparatia lui Dumnezeu”? Pentru ca Sfanta Liturghie este imparatia lui Dumnezeu pe pamant. Cum poti sa zici ca esti credincios daca nu-i inchipui pe Heruvimi cantand intreit sfanta cantare in biserica? Cum poti sa zici ca esti credincios daca nu zici impreuna cu ingerii: Sfant, Sfant, Sfant Domnul Savaot?

Parintele Teofil Paraian

Extras din “Veniti de luati bucurie”loading...

Adauga un comentariu