Actualitate

Guvernul intervine in licitarea unei lucrari la Halaucesti

Publicat: 04 mart. 1999

•Un ministru sustine pe fata una dintre firmele participante la licitarea lucrarii
•Primarita comunei afirma ca reprezentantul ministerului ar fi avut „pretentii”

Intr-o scrisoare, datata 17 februarie, Gheorghe Tomoiala, secretar de stat in Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarea Teritoriului, a comunicat CJ masurile care ar trebui intreprinse in cazul licitatiei lucrarii „Infiintare destributie gaze naturale in comuna Halaucesti„.

Licitatia a fost organizata pe 5 februarie 1999. Pentru aceasta lucrare si-au depus ofertele trei firme iesene: SC Mudorex SA, SC TMUCB SA, SC Incom SA carora li s-a adaugat SC Instcomp SA Suceava. Comisia formata din primarul comunei Halaucesti, Cecilia Hodea, Viorica Ciocan, reprezentantul MF, Marius Doru Niculescu, reprezentantul MLPAT, Valentin Piu din partea CJ, Dinu Baesu, reprezentantul District Gaz si reprezentantul proiectantului Rodica Paduraru, a desemnat drept cistigatorul licitatiei firma TMUCB.

Valoarea de adjudecare a fost de 6,945 miliarde lei, iar durata de executie a fost stabilita pentru 24 luni. Rezultatul a fost contestat de societatile Mudorex si Incom. Contestatiile au fost analizate de expertii MLPAT care si-au expus punctul de vedere prin citeva masuri. In acest sens, ministerul de resort a ordonat suspendarea contractului de contestatie cu SC TMUCB SA, convocarea de catre investitori a membrilor comisiei de licitatie pentru reanalizarea ofertelor, si – ultima masura – blocarea, de catre Trezoreria Iasi a finantarii lucrarii pina la solutionarea cazului.

Potrivit punctului de vedere exprimat de Valentin Piu, aceste contestatii nu sint intemeiate. Comisia a hotarit excluderea firmei Mudorex deoarece „cu buna stiinta a incercat inducerea in eroare a comisiei. Oferta nu era corespunzatoare, preturile au fost subevaluate, iar devizul a fost viciat cu 350 milioane mai putin”. In aceeasi acceptiune, „precizarile MLPAT nu-si au rostul deoarece contractul nu a fost incheiat. In ceea ce priveste, convocarea de catre investitori a membrilor comisiei este tardiva pentru ca ofertele nu mai sint valabile. MLPAT trebuia sa analizeze aceste contestatii impreuna cu reprezentantul MF si cu primaria Halaucesti”.

Aceeasi parere a fost impartasita si de beneficiar, respectiv CL Halaucesti. Primarul Cecilia Hodea a declarat ca „reprezentantul ministerului, Marius Doru Niculescu, a spus celorlati membri ai comisiei ca firma Muldorex trebuie sa reuseasca. Deplasarea acestuia pina la Iasi a costat CL 15 milioane lei, la care s-au adaugat si alte pretentii, despre care nu este cazul sa mai amintim. Licitatia a fost corecta, si atit timp cit aceasta nu a fost atacata in instanta, vom incheia contractul cu firma TMUCB. De la societatea Muldorex am primit o asa-zisa intimidare prin care ne atentioneaza ca vor deschide proces”.

In alta ordine de idei, scrisoarea MLPAT a ajuns la CJ si nu la persoana achizitoare, cum era legal, si inaintea raspunsurilor date de primaria Halaucesti celor doua societati contestatoare. In prezent, Valentin Piu a intocmit un referat legat de aceasta licitatie, care va fi inaintat presedintelui CJ. Pentru clarificarea situatiei, primarul Cecilia Hodea a avut o convorbire telefonica cu Marius Niculescu. Raspunsul dat a fost doar „o primavara frumoasa”. Intrucit raspunsul s-a vrut a fi o eschivare la aceasta problema, seful executivului comunal a hotarit ca este cazul sa purceada spre Bucuresti.loading...

Adauga un comentariu