Secretele istoriei

Mari romani – George Emil Palade

Publicat: 19 iul. 2013
3
S-a nascut la Iasi in 1912, intr-o familie de cadre didactice, tatal fiind profesor de filozofie, iar mama profesoara de liceu. Familia sa locuia pe stradela Sarariei. La varsta de 7 ani, el si-a inceput pregatirea scolara la Scoala „Mihail Kogalniceanu” din Iasi, aflata pe str. Lascar Catargiu nr. 28, unde a invatat timp de trei ani (1919-1922). Cladirea scolii dateaza de la inceputul sec. al XX-lea si este monument istoric (IS-II-m-B-03795). Pe peretele scolii, langa intrare, a fost amplasata o placa memoriala cu urmatorul text:
„In aceasta scoala, intre 1919 – 1922, si-a inceput drumul spre stiinta GEORGE EMIL PALADE, medic de origine romana, nascut la Iasi, pe stradela Sarariei, la 19.XI.1912.
Descoperirile sale reprezinta eforturile sustinute in domeniul cercetarii fundamentale in biologie si medicina, eforturi apreciate de Comunitatea stiintifica internationala, prin acordarea in 1974 a Premiului Nobel, ceea ce confera un prestigiu stralucit stiintei si culturii romanesti.”
In 1930 s-a inmatriculat ca student la Facultatea de Medicina a Universitatii din Bucuresti. A absolvit-o in 1940, obtinand titlul de doctor in medicina cu o teza asupra unor probleme de structuri histologice. In perioada 1942 – 1945, Palade a servit in Corpul Medical al Armatei Romane.
In 1946 s-a casatorit cu fiica industriasului Nicolae Malaxa, Irina Malaxa, cu care a avut doi copii: o fiica, Georgia Palade Van Dusen, si un fiu, Philip Palade. A plecat cu sotia sa in Statele Unite ale Americii, unde a fost angajat pe post de cercetator la Universitatea Rockefeller din New York. Acolo l-a intalnit pe Albert Claude, omul de stiinta care i-a devenit mentor. Claude lucra la Rockefeller Institute for Medical Research si l-a invitat pe Palade sa lucreze impreuna cu el in departamentul de patologie celulara. George Palade a realizat importanta exceptionala a microscopiei electronice si a biochimiei in studiile de citologie. Cum nu era biochimist, a initiat o colaborare cu Philip Siekevitz. Impreuna au combinat metodele de fractionare a celulei cu microscopie electronica, producand componenti celulari care erau omogeni morfologic. Analiza biochimica a fractiunilor mitocondriale izolate a stabilit definitiv rolul acestor organule subcelulare ca un component major producator de energie.
Cel mai important element al cercetarilor lui Palade a fost explicatia mecanismului celular al productiei de proteine. A pus in evidenta particule intracitoplasmatice bogate in ARN, la nivelul carora se realizeaza biosinteza proteinelor, numite ribozomi sau corpusculii lui Palade. Impreuna cu Keith Porter a editat revista The Journal of Cell Biology („Revista de Biologie Celulara”), una dintre cele mai importante publicatii stiintifice din domeniul biologiei celulare.
In 1961 G. E. Palade a fost ales membru al Academiei de Stiinte a SUA. In 1973 a parasit Institutul Rockefeller, transferandu-se la Universitatea Yale, iar din 1990 a lucrat la Universitatea din San Diego (California).
In 1974 dr. Palade a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicina, impreuna cu Albert Claude si Christian de Duve for discoveries concerning the functional organization of the cell that were seminal events in the development of modern cell biology (in traducere: „pentru descoperiri privind organizarea functionala a celulei ce au avut un rol esential in dezvoltarea biologiei celulare moderne”),cu referire la cercetarile sale medicale efectuate la Institutul Rockefeller pentru Cercetari Medicale)
Prezentarea facuta de Palade la ceremonia conferirii oficiale a premiului Nobel a avut loc la 12 decembrie 1974, cu tema Intracellular Aspects of the Process of Protein Secretion, („Aspecte intracelulare in procesul de secretie a proteinelor”). Textul a fost publicat in 1992 de Fundatia Premiului Nobel.
George Palade a fost ales membru de onoare al Academiei Romane in anul 1975. In 1989 a fost ales membru de onoare al Academiei romano-americane de arte si stiinte (ARA) la Universitatea din California.
La 12 martie 1986, presedintele Statelor Unite Ronald Reagan i-a conferit Medalia Nationala pentru Stiinta pentru „descoperirea fundamentala” a unei serii esentiale de structuri complexe cu inalta organizare prezente in toate celulele biologice.
In 2007, presedintele Traian Basescu l-a decorat cu Ordinul national „Steaua Romaniei” in grad de Colan.
Dupa moartea primei sotii, s-a recasatorit cu Marilyn Gist Farquhar, experta in biologie.
George Emil Palade a murit in Statele Unite la varsta de 96 de ani.
Adauga un comentariu