Eveniment-Social

Proba a doua a Bacalaureatului. Iata subiectele de la Istorie si Matematica

Publicat: 24 aug. 2016
1

Cateva sute de elevi din judetul Iasi au sustinut ieri cea de-a doua proba a examenului de Bacalaureat din sesiunea de toamna. Initial, pentru proba de Matematica s-au inscris 709 elevi, in timp ce la Istorie s-au inscris 61 de candidati. Cu toate acestea, la examen s-au prezentat doar 609 candidati, dintre care 561 la proba de Matematica si doar 48 la Istorie. Alti 161 de candidati nu s-au mai prezentat la niciuna din cele doua probe.

De exemplu, la istorie, la subiectul I, candidatii au avut de precizat o informatie referitoare la actiunile militare din urmatorul pasaj: „Când Mihai Viteazul a ocupat tronul Tarii Românesti, conjunctura internationala parea favorabila ridicarii împotriva opresorului otoman. În timp ce miscarile de eliberare a popoarelor din Balcani se intensificau, obligând Poarta sa angajeze însemnate forte militare sa le potoleasca, o parte a statelor europene se grupau în Liga Sfânta, constituita din initiativa Casei de Austria si sub patronajul Sfântului Scaun. Liga Sfânta mai cuprindea Spania si principatele italiene, Ferrara, Toscana, Mantova. Interesele tarii îl împingeau pe Mihai Viteazul sa se desprinda de Imperiul Otoman si sa se transforme într-un sustinator al ideii de lupta antiotomana. De aceea, domnul Tarii Românesti a aderat la Liga Sfânta. În noiembrie 1594 a ridicat steagul libertatii, atacând, mai întâi, turcii din Bucuresti, si-a extins apoi actiunile razboinice în vederea restabilirii hotarului Tarii Românesti pe Dunare”.

Un alt subiect a vizat elaborarea in doua pagini a unui eseu despre evolutia spatiului românesc în secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, având în vedere precizarea unei institutii centrale din spatiul românesc si mentionarea a doua caracteristici ale acesteia în secolul al XVIII-lea. La matematica, printre subiectele date, s-a numarat determinarea unor termeni ai progesiei aritmetice, ecuatii si functii diferite. Cea de a treia proba a bacalaureatului va avea loc in cursul zilei de maine.

 

Adauga un comentariu