National

Radu Banciu, reactie INCREDIBILA la atacul din Paris: „Nu e o barbarie, e ceva firesc”

Publicat: 08 ian. 2015
1
Radu Banciu a comentat, miercuri seara, evenimentele de la Paris, unde 12 oameni, intre care opt jurnalisti si doi politisti, au murit in urma atentatului terorist de la redactia revistei de satira Charlie Hebdo. Jurnalistul a avut o pozitie pe care multi o pot considera deplasata, opinand ca cele petrecute in capitala Frantei nu reprezinta o „barbarie”, asa cum au fost catalogate, si ca jurnalistii ucisi in timpul atacului armat si-au asumat, prin faptul ca „depasisera normele pamfletului”, posibilitatea de a nu o sfarsi bine.

Citeste si: BREAKING NEWS. ATAC ARMAT asupra a doi politisti in Paris. Politista a MURIT! – VIDEO SOCANT

Radu Banciu a comentat moartea a patru caricaturisti si a altor patru jurnalisti de la Charlie Hebdo afirmand ca pentru ei a scrie in termeni ironici despre Islam nu era o vanitate, ci o asumare a ideii de „jurnalist universal adevarat”, care traieste totul pe muchie de cutit.
„Ei depasisera normele pamfletului, ale satirei, depasisera conventiile universale ale scrisului intr-o lume politic corecta. Dar asta isi si propusesera. Exista oameni care nu se gandesc ca hamsterii la ziua de maine, asa cum ne gandim noi. Exista oameni care se traiesc numai pentru ziua de astazi, in solidaritate cu propriile persoane si nimeni altcineva, pentru care nu exista ai copii acasa, ai ziua de maine”, a afirmat Radu Banciu despre jurnalistii ucisi in timpul atentatului de la redactia Charlie Hebdo.
„A trai pe muchie de cutie fata de angajator, propria familie si societate este singura reduta a jurnalistului universal adevarat. Restul sunt simulacre, surogaturi. Asta este presa: sa scrii despre o lume aparent inaccesibila (…) Sa scrii in fiecare zi despre Islam intr-o tara in care 5 milioane de oameni sunt musulmani este, intr-adevar, nu o vanitate, nu este o problema de orgoliu, ci credinta ca poti sa scrii despre orice exact asa cum simti. Nu exista pe lumea asta niciun subiect tabu in nicio tara, daca tu ai constiinta. Daca nu ai, nu poti sa vorbesti despre nimic. De asta spun ca echidistanta este un cacat. Nu poti sa fii echidistant. Acesti oameni – acum i-a vazut toata lumea cine erau, unul dintre cei patru caricaturisti asasinati avea 81 de ani, unul avea 77 de ani, unul 67 de ani si unul 47 de ani – au declarat sa-i vada toata lumea ca ei nu vor sa traiasca ca niste sobolani. Nu era o chestiune de vanitate, «hai sa facem pe grozavii, sa-l injuram pe Allah». Si biserica, fie ea ortodoxa, fie catolica, fie Papa de la Roma, fie Allah, fie Iisus Hristos, este subiectul pe care un jurnalist cu anumite competente, cu un pic de cultura il poate aborda. (…) Ideea ca ei depasisera o limita este fireasca, dar isi asumasera lucrul asta”, a mai spus Radu Banciu, afirmand ca nu se poate spune despre evenimentele de la Paris ca reprezinta o barbarie, asa cum au fost catalogate de multi: „Pentru islamici nu e o barbarie, e ceva firesc. Pentru ca ei traiesc in alta lume”.
Adauga un comentariu