Internet

Sfaturi de e-commerce: cumparaturi si plati electronice, online

Publicat: 03 mai 2012

Comertul electronic (e-commerce, electronic commerce) reprezinta o modalitate avantajoasa prin care poti efectua cumparaturi si plati, de acasa, de la birou sau chiar de pe drum, folosind cardul bancar, un dispozitiv cu conexiune la Internet (PC, laptop, smartphone, tableta) si, in anumite situatii, un digipass.

Digipass-ul este un dispozitiv de siguranta, de marimea unei carti de vizita, care permite autentificarea in cont si confirmarea tranzactiilor prin generarea unui numar aleator, de fiecare data cand realizezi o operatiune. In plus, prin utilizarea unui digipass, ai acces la toate informatiile ce tin de contul tau (sold, raport tranzactii, date personale, conturi etc.), fara sa te mai deplasezi la bancomat.

Digipass

Taxa de administrare este una modica, de aproximativ 4 lei / luna.

Indiferent de modalitatea prin care alegi sa tranzactionezi (direct prin banca sau printr-o platforma de plati online), economisesti timp si bani.

In Romania si in statele dezvoltate, comertul electronic este bine reglementat. Riscul de a fi inselat folosind cardul pentru achizitii si plati online este destul de mic, dar nu putem vorbi inca de o siguranta echivalenta cu cea a unei plati cash, cu chitanta si semnatura. Exista inca un numar ingrijorator de situatii in care, din neatentie sau din lipsa unor minime cunostinte, poti deveni victima unui atac de tip phishing.

Pentru a evita o astfel de situatie neplacuta, ai nevoie de un bagaj minim de cunostinte legate de prelucrarea datelor cu caracter personal.

In primul rand, trebuie sa stii ca, indiferent de platforma care mediaza tranzactia (direct prin banca sau prin servicii de tip e-payment), codul PIN nu trebuie divulgat. Daca primesti mail-uri sau nimeresti pe pagini Web care iti solicita codul PIN, raporteaza-le ca SPAM sau mail-uri / site-uri cu potential periculos (phishing, malware).

In al doilea rand, orice platforma care permite astfel de tranzactii trebuie sa aiba specificata o semnatura de siguranta. In Romania, principala companie care asigura securitatea tranzactiilor este GeCAD , iar platforma poarta denumirea de PayU Services (cunoscuta in trecut drept ePayment). Cardurile suportate sunt Visa, Mastercard, Visa Electron si Maestro, cu serviciul de plati online activat.

In al treilea rand, alege sa faci cumparaturi din surse sigure. Pana la urma, chiar daca furnizorul nu urmareste furtul de date personale, se poate dovedi a fi un magazin neserios care nu isi onoreaza bine comenzile. Aici lista poate cuprinde o multime de situatii neplacute, de la neconcordante intre comanda efectuata si factura, intarizieri cu livrarea, produs necorespunzator si pana la neonorarea comenzilor.

Fiecare plata online trebuie insotita pe e-mail de confirmare. In mod optim, ea vine atat din partea magazinului, cat si din partea companiei care asigura securitatea tranzactiei.

Magazinele online din Romania sunt de ordinul sutelor (poate chiar miilor), insa cele care ofera servicii decente sunt, in cel mai optimist caz, de ordinul zecilor.

Cea mai frecventa situatie este comanda unui produs care, desi figureaza pe stoc, nu este disponibil pentru livrare. In acest caz, angajatii de la vanzari incearca sa te convinga sa optezi pentru un produs alternativ, care nu beneficiaza de reducerea promotionala sau are un pret mai mare decat cel pentru care ai optat. Destul de intalnite sunt si cazurile cand, contactati telefonic sau pe e-mail, angajatii magazinul online recunosc lipsa produsului din stoc (desi acesta figureaza pe site ca disponibil), dar se angajeaza sa-l livreze in cateva zile (sau chiar saptamani).

Magazinele mici au site-uri la fel (sau aproape la fel) de bogate ca si mai marii din comertul online autohton. Depozitul insa, este limitat la debaraua din apartament si, eventual, la un dormitor sacrificat pentru monitoare si alte produse cu gabarit mare.

In fine, un alt aspect de care merita sa tii cont inainte de a plasa comanda este service-ul. Un magazin important detine un service propriu, profesional, sau trimite la producator cu o prioritate ridicata, in vreme ce magazinele de apartament au electronisti destul de limitati din punct de vedere al cunostintelor, dar si al echipamentelor.

Daca achizitionati din afara, nu va complicati absolut deloc cu magazine obscure – alegeti magazine recunoscute la nivel global. Altfel, riscul de a fi pacaliti este mare, iar in cazul in care o patiti este si mai dificil sa va recuperati pagubele financiare.

Legat de modalitatea de plata, ultimul racnet in materie de plati online sunt platile cu telefonul mobil. Exista aplicatii mobile ale bancilor prin care, cu ajutorul unui digipass (acelasi pe care il folositi si cand va conectati la PC sau laptop), va autentificati in cont si puteti realiza transferuri de bani, electronic. In acest caz, dupa utilizarea aplicatiei este foarte important sa o parasiti folosind optiunea „Log out” si nu sa o minimizati, pentru ca, in cazul in care pierdeti telefonul, cineva poate verifica contul dumneavoastra si obtine informatii confidentiale (ex: sold, raport tranzactii s.a.m.d.). Aplicatile de acest gen, ce-i drept, au un timp de expirare destul de scurt, timp dupa care datele introduse sunt solicitate din nou. Nu va bazati insa pe asta.

La final, va reamintim pe scurt principalele aspecte de care trebuie sa tineti seama inainte de a cumpara sau de a efectua o plata online:

• Nu dati curs cererilor primite pe e-mail de actualizare a datelor personale – majoritatea sunt link-uri catre pagini de phising / malware (cel mai sigur este sa contactati direct banca in acest sens);
• Nu efectuati tranzactii pe pagini sau in cadrul unor aplicatii care solicita codul PIN al cardului;
• Verficati daca si ce companie asigura securitatea tranzactiei;
• Cumparati de la surse sigure (in principiu magazinele mari, cu aprecieri pozitive si cunoscute la nivel national / global).

Ce va trebuie pentru a face cumparaturi online: card bancar cu optiune de plati online activata, calculator cu acces la Internet si, optional, digipass.loading...

Adauga un comentariu