Secretele istoriei

Horia Codreanu si Ion Mota au votat pentru cedarea Transilvaniei in 1940!

Publicat: 03 ian. 2014
Riscul nerespectarii deciziei germano-italiene ar fi insemnat invadarea Romaniei de catre trupele germane, masate la granita de Vest a tarii. Consiliul de Coroana a ales insa sa accepte acest Diktat care a dus la ocuparea Ardealului de Nord de catre unguri din 1940 pana 1944, o perioada neagra presarata de masacre impotriva civililor, de epurare etnica, de deportare in Romania a elementelor nedorite sau chiar la lagare de munca silnica in Slovacia, Cehia sau Germania, scrie ziarulnatiunea.ro.
Factorii politici decizionali din Romania (Consiliul de Coroana, Consiliul de Ministri) dezbat si accepta propunerea germano-italiana privind reglementarea contenciosului de frontiera cu Ungaria. Aceasta hotarare a fost comunicata la ora 3.50.
Au votat “pentru”: Constantin Argentoianu, Alexandru Vaida Voevod, Gheorghe Mironescu, Nicolae Pais, I. Mota, Horia Codreanu, IPS Nicodim Munteanu – Patriarhul Romaniei, Victor Gomoiu, Gheorghe Tatarescu, Gheorghe Mihail, Ion Gigurtu.
Motivarea acestui vot este cea pe care o regasim in toate cartile de istorie “Conferinta de la Viena determinata de initiativa Germaniei si Italiei…s-a desfasurat in conditiile in care Romania trebuie sa aleaga intre salvarea fiintei politice a statului nostru si posibilitatea disparitiei lui”. In cursul zilei de 30 august 1940, cei doi ministri de Externe ai Axei, Joachim von Ribbentrop si Galeazzo Ciano, in prezenta delegatiei Romaniei, compusa din Mihail Manoilescu, V. Pop, cat si a Ungariei, formata din Csaky Istvan si Teleky Pall, comunica hotararea lor prin care Romania este obligata sa cedeze Ungariei un teritoriu in suprafata de 43.492 kmp, cu o populatie de 2.267.000 locuitori, din care peste 1.300.000 de romani.
Noua linie de demarcatie dintre cele doua tari trebuia fixata pe teren de catre o comisie romano-ungara (Ziaul Unirea).Ciudatenia istoriei o constituie cei doi membri ai Consiliului de Coroana care au votat pentru cedarea Ardealului catre Ungaria: Horia Codreanu, fratele lui Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul Legiunii Arhanghelului Mihail si protopopul on Mota, tatal lui Ionel Mota, numarul doi in ierarhia Legiunii.In momentul 30 august 1940, atat Corneliu Zelea Codreanu, cat si Ion Mota murisera. Codreanu fusese asasinat de catre jandarmi la ordinul direct la lui Carol al II-lea, sub influenta lui Nicolae Iorga, pe 30 noiembrie 1938, iar Mota murise pe front la Majadahonda in Spania, alaturi de Vasile Marin, in razboiul civil spaniol dintre nationalistii lui Franco si comunisti, in 13 ianuarie 1937. Tatal lui Mota, protopopul Ion Mota din Orastie a fost un important luptator pentru drepturile romanilor din Ardeal, unul dintre participantii la Marea Unire si un editor activ, prin revistele “Libertatea”, “Foaia Interesanta” si “Foaia Plugarului”.
 Acesta a decedat la scurt timp dupa decizia din Consiliul de Coroana, la 20 noiembrie 1940, pe cand se afla la Bucuresti. In 1917 a facut parte din delegatia trimisa in S.U.A. (prin Siberia si Japonia) – alaturi de V. Lucaciu si V. Stoica spre a face cunoscute revendicarile romanesti Guvernului American.Cei doi, apropiati de sange ai fondatorilor si liderilor Miscarii Legionare, au votat pentru cedarea Ardealului catre Ungaria, in noaptea de 30 august 1940, la doar cateva zile dupa ce Horia Sima va reusi, alaturi de maresalul Antonescu, sa darame dictatura lui Carol al II-lea si sa formeze fragilul Stat National Legionar. Informatia prezentei celor doi “legionari” in Consiliul de Coroana provine de la Zigu Ornea, in lucrarea Anii Treizeci – Extrema Dreapta Romaneasca. In mod ciudat, cei doi nu faceau partea din Miscarea Legionara si erau apropiati de Miscare doar prin intermediul fratelui, respectiv a fiului. Acest lucru este probat si explicat chiar de Horia Sima: “Din partea miscarii legionare eram pus si eu pe lista sa fiu chemat. Cum n-am putut fi gasit in noaptea aceea, s-a recurs la doua persoane care nu aveau nimic in comun cu Legiunea decat numele venerabil ce-l purtau… A fost invitat la palat Horia Codreanu si… a fost cautat si adus cu forta Protopopul Ion Mota” (SFARSITUL UNEI DOMNII SANGEROASE, p. 413 – 414). 
Carol al II-lea dorea sa justifice cumva votul prin invitarea de persoane care sa reprezinte intre spectrul politic din Romania, in plina dictatura, chiar daca aceste persoane nu erau reprezentative pentru gruparile politice. De ce au votat Horia Codreanu si Ion Mota cum au votat, ramane cu siguranta un mister. Au fost sau nu influentati pe moment de Carol al II-lea. Moartea la doar cateva saptamani a protopopului Mota arata starea subreda in care probabil se afla, la 72 de ani.Paradoxal, tocmai pierderea teritoriilor a dus la abdicarea regelui-dictator Carol al II-lea. Astfel, dupa o manifestatie din 6 septembrie 1940, la doar o saptamana dupa cedarea Ardealului, maresalul Antonescu ajunge la putere si alaturi de Horia Sima intemeiaza Statul National Legionar, la 14 septembrie.


loading...

Adauga un comentariu