Plante medicinale

Catuaba, afrodisiac natural si stimulator tonic al sistemului nervos

Publicat: 12 mart. 2015
7

Catuaba (Erythroxylum Catuaba) este un arbore mic cu flori galbene si portocalii, originar din nordul Braziliei. Scoarta acestuia a fost folosita in mod traditional ca un remediu in numeroase parti ale Americii de Sud, fiind cunoscuta pentru eficacitatea sa ca un afrodisiac si un tonic general remarcabil. Prezinta proprietati antivirale si antibiotice si este, de asemenea, uneori, folosita in tratamentul pentru anxietate.

Istoricul plantei Catuaba
Indienii Tupi din Brazilia au descoperit primii calitatile afrodisiace ale plantei, iar in timp, planta a ajuns cea mai faimoasa dintre toate plantele afrodiziace braziliene. In statul brazilian Minas exista chiar si o zicala: „Pana ce un tata ajunge la 60, fiul este al sau, dupa care, este fiul lui catuaba!”

Citeste si: 7 plante exotice cu efect afrodisiac

In medicina naturista braziliana, catuaba este considerata stimulent al sistemului nervos central, avand proprietati afrodisiace. Decoctul de coaja de catuaba este frecvent utilizat pentru impotenta, agitatie, nervozitate, dureri legate de sistemul nervos central (de exemplu sciatica si nevralgie), memorie slaba sau amnezie, si slabiciune sexuala.

In medicina pe baza de plante europeana, catuaba este considerata un afrodisiac si un stimulent al creierului si nervilor. Si aici, ceaiul din coaja de catuaba este folosit pentru slabiciune sexuala, impotenta, debilitate nervoasa si epuizare.

Botanistii din Statele Unite folosesc catuaba in acelasi fel: ca un tonic pentru functia genitala, ca stimulent al sistemului nervos central, pentru impotenta sexuala, oboseala generala, insomnie legata de hipertensiune arteriala, agitatie si memorie slaba.

Beneficii terapeutice
Afrodisiac natural
Catuaba este cel mai cunoscut afrodisiac in Brazilia, remarcat pentru abilitatea sa de a consolida erectia. Este utila in tratamentul pentru impotenta si prostatita

Desi planta este utilizata in principal pentru a imbunatati erectia la barbati, ea contine elemente care sporesc libidoul atat pentru barbati cat si femei. Concret, aceasta ajuta ca organele genitale sa functioneze mai eficient. Aceasta planta creste fluxul de sange si, ca rezultat al actiunii vaso-relaxante, imbunatateste libidoului.

Energizeaza si previne dementa

Coaja de catuaba are efect calmant si relaxant si ajuta in uitare si dementa. Oamenii care au luat aceasta planta, au pretins ca se simt mai relaxati si energici. Catuaba, de asemenea, actioneaza ca un stimulent al sistemului nervos, si ajuta in depresie. Planta amelioreaza durerea nervoasa si este benefica celor care sufera de insomnie.

Citeste si: Forma corpului iti dezvaluie riscul de dementa

Distruge E.Coli
Cercetatorii din Japonia au descoperit ca scoarta de catuaba contine un compus antibacterian. In studiile lor, soarecilor li s-au administrat doze mari de E. Coli si catuaba. Coaja de Catuaba a protejat soareci de bacterii.

Previne si lupta cu infectia HIV
Tot cercetatorii din Japonia au descoperit, de asemenea, ca scoarta de catuaba contine un compus antiviral. Studiile au aratat ca planta poate lupta cu virusul HIV. Cercetatorii au hranit soarecii cu catuaba si i-au injectat cu virusul HIV. Rezultatele arata ca extractul de catuaba a protejat celulele albe. Cu toate acestea, mai multe studii sunt inca in curs de desfasurare pentru a se afla daca Catuaba chiar este un tratament eficient pentru virusul HIV.

Citeste si: Primele semne ca o persoana este infectat cu virusul HIV

Reduce inflamatiile
Intr-un studiu publicat in „Fitoterapie Research, 2004” s-a aratat ca procesul de inflamare a fost inhibat complet atunci cand extractul de Catuaba a fost administrat la subiectii de test. Rezultatele sugereaza ca extractul de Catuaba are potential ca un tratament anti-inflamator natural.

Poate fi de ajutor in Parkinson
Intr-un studiu publicat in Journal of Brain Research, 2008, s-a constatat ca extractul de Catuaba are efecte citoprotectoare asupra apoptozei induse de Rotenona in celulele neuroblastoame SH-SY5Y umane. Rezultatele acestui studiu sugereaza ca extracte comerciale din Catuaba ofera activitate promitatoare impotriva bolii Parkinson.

Creste rezistenta fizica si trateaza depresia
De asemenea, aceasta planta creste rezistenta fizica prin producerea de ATP, purtatorii de energie ai organismului, crescand astfel fluxul de sange si transportul de oxigen la celule unde este utilizat in principal pentru producerea de energie.
Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul de Psihofarmacologie, in 2005, catuaba are efect antidepresiv.

Citeste si: Planta care trateaza depresia si isteria

Imbunatateste memoria si creste claritatea mentala
Ca vasorelaxant, Catuaba relaxeaza vasele in creier, stimuland microcirculatia cerebrala si oxigenarea creierului. Acestia sunt factori cruciali pentru optimizarea memoriei. Un studiu comparativ cu Ginkgo biloba a aratat ca Catuaba este la fel de eficace ca Ginkgo biloba in realizarea acestor beneficii.

Efecte secundare si precautii
Studiile si rapoartele sunt insuficiente pentru a stabili efectele secundare ale extractului de catuaba pentru adulti.
Nu exista studii stiintifice suficiente privind potentialele efecte adverse in timpul sarcinii si in timpul alaptarii. Nu se recomanda utilizarea.

De asemenea, deoarece catuaba afecteaza in mod direct sistemul nervos central, pot sa apara dureri de cap, ameteli, vertij si chiar confuzie dupa inceperea tratamentului. Cei care consuma preparate pe baza de catuaba pot avea, de asemenea, episoade de ameteala, confuzie, si dificultate de focalizare.

Ca in cazul oricarui medicament care promoveaza cresterea performantelor sexuale sau a libidoului, utilizatorii ar trebui sa stie ca o reactie adversa poate sa apara si se poate manifesta prin efect opus celui dorit. De aceea se recomanda sa sa nu se consume mai mult de 2 pana la 3 mg de Catuaba pe zi.

Adauga un comentariu