Scriitori

De ce si-a ascuns Mircea Eliade a incercat sa-si ascunda apartenenta la Garda de Fier?

Publicat: 30 aug. 2013
3
Potrivit specialistilor, afinitatea lui Eliade pentru dreapta romaneasca din anii 1930 este recunoscuta, insa era mai mult o adeziune decat o apartenenta, sub influenta profesorului Nae Ionescu, ideolog al Garzii de Fier, caruia Eliade i-a fost asistent pentru mai multi ani, scrie Adevarul.
In ciuda faptului ca Eliade a ascuns acest lucru, adevarul a iesit la iveala in 1972, intr-un articol din publicatia „Toladot” din Israel, in care se spunea clar ca acesta a facut parte din Legiunea Arhanghelului Mihail.
Cand i s-a cerut o explicatie, Eliade a negat colaborarea cu legionarii, sustinand ca a fost eliberat din lagarul de Miercurea-Ciud, unde a fost inchis timp de mai multe luni alaturi de Nae Ionescu, in 1938, deoarece autoritatile si-au dat seama ca facusera o greseala.
Desi au aparut multe informatii in acest sens intre 1972 si 1986, anul in care a murit in Chicago, Eliade a refuzat mereu sa dea o explicatie clara.
Potrivit cercetatorului Mihaela Gligor, Eliade nu credea, de fapt, in scopurile politice ale Garzii de Fier, insa era de acord cu obiectivele spirituale ale miscarii legionare.
In cartea „Mircea Eliade. Prizonierul istoriei”, Florin Turcanu sustine ca Eliade nu era antisemit, fapt ce corespunde si imaginii liberale si cosmopolite pe care si-a creat-o in Statele Unite. 
Adauga un comentariu