Stiri si curiozitati

Intrarea Maicii Domnului in Biserica 21 noiembrie. Ti se implineste cea mai mare dorinta

Publicat: 21 nov. 2018
3

Intrarea Maicii Domnului in Biserica 21 noiembrie. Credinciosii sarbatoresc miercuri cea mai importanta sarbatoare de cruce rosie – Intrarea Maicii Domnului in Biserica sau Vovidenia. Este cruce rosie in calendarul crestin ortodox. Traditia spune ca de Intrarea Maicii Domnului ti se implineste cea mai mare dorinta! Ce trebuie sa faci!

Calendar ortodox 21 noiembrie

Intrarea Maicii Domnului in Biserica, Sarbatoarea Luminii sau Vovidenie este prima mare sarbatoare din Postul Craciunului, praznuita pe 21 noiembrie 2018. Este o sarbatoare a Luminii, aducatoare de noroc si bucurie. Miercuri, 21 noiembrie, este dezlegare la peste.

Intrarea in Biserica a Maicii Domnului este sarbatorita an de an, in data de 21 noiembrie, cand se implinescmulte traditii care atrag norocul, sporul si sanatatea credinciosilor. Exista si restrictii in aceasta zi importanta din calendarul crestin ortodox, care vorbeste despre momentul in care Fecioara Maria, in varsta de trei ani, a fost adusa de parintii sai, Ioachim si Ana, la Templul din Ierusalim.

Intrarea Maicii Domnului in Biserica 21 noiembrie, Sarbatoarea Luminii

Sarbatoarea Intrarea Maicii Domnului in Biserica este asociata cu simbolurile luminii: candela, lumanarea, focul si soarele. Ca si traditie, in ziua de 21 noiembrie, credinciosii trebuie aiba candela aprinsa in casa, iar focul sa arda in camin toata noaptea, pentru ca in viata copiilor din fiecare familie sa vina norocul.    
Intrarea Maicii Domnului in Biserica 21 noiembrie. De Vovidenie si de Craciun, se deschid cerurile

Credinta populara spune ca de Vovidenie, ca si de Craciun, cerurile se deschid, iar oamenii pot intelege graiul animalelor. Este momentul in care  credinciosii se roaga pentru implinirea celei mai mari dorinte din viata lor.

Intrarea Maicii Domnului in Biserica 21 noiembrie. Traditii si superstitii

La tara, fetele care vor sa-si afle ursitul, merg la fantana din sat cu o lumanare alba. La cantatul cocosului, fiecare fata aprinde lumanarea asezata pe marginea fantanii si priveste in fantana. Pe luciul apei, fata care implineste ritualul are sansa sa vada chipul ursitului ei.    

Credoinciosii opteaza pentru bucate de post si preparate din peste, care sunt aduse inainte la biserica pentru a fi sfintite. Aceste ofrande sunt impartite copiilor si saracilor.

In ziua praznicului, la biserica se fac pomeniri pentru cei care au murit in conditii suspecte, inecati si fara lumanare. In memoria acestora se impart pachete cu peste, cu fructe si lumanari sau o candela.  

In anumite localitati din Nordul tarii, pentru cei care au murit fara lumina, se dau de pomana placinte cu dovleac si cate o lumanare alba pentru ca, potrivit traditiei, lumanarea alba, dincolo de ultimul hotar al vietii, nu se stinge niciodata.   

Sarbatoarea Maicii Domnului 21 noiembrie. Cea mai mare dorinta ti se implineste

Traditia spune ca aceasta sarbatoare a Luminii indeamna la bunatate si credinta. In aceasta zi, cand cerurile se deschid, se implinesc cele mai arzatoare dorinte ale oamenilor. De aceea, rugaciunea este foarte importanta, ea trebuie rostita pentru ca sanatatea, belsugul, binecuvantarea divina sa se pogoare asupra credinciosilor
Sarbatoarea Maicii Domnului 21 noiembrie. Rugaciunea care iti implineste orice dorinta

O, Preacurata Maica a Domnului, a puterilor de sus, imparateasa cerului si a pamantului, atotputernica aparatoare si tarie a noastra, primeste aceasta cantare de lauda si de multumire de la noi, nevrednicii robii tai. Inalta rugaciunile noastre la tronul lui Dumnezeu si Fiul tau, ca sa fie milostiv nedreptatilor noastre. Sa adauge harul Sau tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tau si cu credinta si cu dragoste se inchina facatoarei de minuni icoanei tale. Ca nu suntem vrednici sa fim miluiti de Dansul si pentru aceasta nazuim la tine, ca esti acoperitoarea noastra si grabnica ajutatoare.

Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugam tie; ocroteste-ne pe noi cu atotputernicul tau Acoperamant si cere de la Dumnezeu Fiul tau sa dea pastoritilor nostri sfintenie, ca sa privegheze si sa ocarmuiasca sufletele noastre; ocarmuitorilor de orase, intelepciune si putere; judecatorilor, dreptate si necautare la fata; invatatorilor, minte si smerita intelepciune; asupritilor, rabdare; asupritorilor, frica de Dumnezeu; celor mahniti, rabdare si bucurie duhovniceasca; neinfranatilor, infranare; si noua, tuturor, duhul intelepciunii si al cucerniciei, duhul milostivirii si al blandetii, duhul curatiei si al dreptatii. Asa, Doamna preasfanta, milostiveste-te asupra noastra si asupra neputinciosului tau popor.

Pe cei rataciti povatuieste-i pe calea cea buna, pe cei batrani ii sprijineste, pe prunci ii pazeste si pe noi, pe toti, ne apara si ne ocroteste cu milostivirea ta. Pe toti, scoate-ne din adancul pacatului si ne lumineaza ochii inimii noastre spre cautarea mantuirii. Milostiva fii noua aici, in aceasta viata, iar la infricosatoarea judecata sa te rogi pentru noi catre Fiul tau si Dumnezeul nostru. Ca tu, Doamna, esti slava celor ceresti si nadejdea pamantenilor. Tu esti, dupa Dumnezeu, nadejdea si aparatoarea noastra, a tuturor celor ce ne rugam tie cu credinta. Deci ne rugam tie, Atotputernica ajutatoarea noastra, si tie ne predam pe noi insine, unul pe altul si toata viata noastra, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Imparateasa mea cea preabuna si nadejdea mea, Nascatoare de Dumnezeu, primitoarea saracilor si ajutatoarea strainilor, bucuria celor mahniti si acoperitoarea celor necajiti, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul, ajuta-mi ca unui neputincios, hraneste-ma ca pe un strain; necazul meu il stii, deci dezleaga-l precum voiesti, ca n-am alt ajutor afara de tine, nici alta mangaiere buna, ci numai pe tine, Maica lui Dumnezeu, ca sa ma pazesti si sa ma acoperi, in vecii vecilor. Amin.

Preacurata Doamna Stapana, de Dumnezeu Nascatoare Fecioara, care poti face tot binele, primeste aceste cinstite daruri, care se cuvin numai tie, de la noi nevrednicii robii tai, Ceea ce esti aleasa din toate neamurile si te-ai aratat mai inalta decat toate fapturile ceresti si pamantesti. Caci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor si prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu si ne-am invrednicit de Sfantul Trup si de Preacuratul Lui Sange. Pentru aceasta fericita esti in neamurile neamurilor, ceea ce esti de Dumnezeu fericita, mai luminata decat heruvimii si mai cinstita decat serafimii.

Si acum, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare Fecioara, intru tot laudata, nu inceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tai, ca sa ne izbavim de sfatul celui inselator si de toata primejdia, si sa fim paziti nevatamati de toata lovirea cea inveninata a diavolului; ci pana in sfarsit cu rugaciunile tale pazeste-ne pe noi neosanditi. Ca prin paza si cu ajutorul tau fiind mantuiti, slava, lauda, multumita si inchinaciune, pentru toate sa inaltam, Unuia in Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Intrarea Maicii Domnului in Biserica, sarbatoare praznuita pe 21 noiembrie este penultima sarbatoare din calendarul crestin ortodox al lunii noiembrie. Pe 30 noiembrie pica Sfantul Andrei, o alta sarbatoare religioasa, decretata de Guvern ca fiind zi libera, nelucratoare.

Adauga un comentariu