Secretele istoriei

Romania comunista – Perioada Republicii Populare

Publicat: 12 ian. 2014
3
Romania comunista este o denumire neoficiala, folosita uneori cu referire la perioada comunista din istoria Romaniei in care tara a fost cunoscuta cu denumirile oficiale de Republica Populara Romina, Republica Populara Romana si respectiv, Republica Socialista Romania. In aceasta perioada, PCR a fost, de facto, partidul politic unic care a dictat prin guvern viata publica in Romania.
Dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, Uniunea Sovietica a facut presiuni pentru includerea in guvernele postbelice a unor reprezentanti ai Partidului Comunist, recent reintrat in legalitate, (partidul fusese interzis in 1924 ca urmare a acceptarii tezei cominterniste „a dreptului popoarelor oprimate din Romania imperialista la autodeterminare pana la despartirea de stat”), in vreme ce liderii necomunisti erau eliminati in mod constant din viata politica.
 Regele Mihai I a abdicat datorita presiunilor sovietice pe 30 decembrie 1947 si a plecat in exil, in acelasi timp fiind proclamata Republica Populara Romana.

Vezi si Amintiri din Epoca de Aur: Organizatia Pionierilor – VIDEO  

In primii ani de dominatie comunista, resursele secatuite de razboi ale Romaniei au fost exploatate de sovietici prin intermediul companiilor mixte romano-sovietice SovRom, infiintate dupa incheierea conflagratiei mondiale pentru a masca jefuirea tarii, care se suprapunea uriaselor despagubiri de razboi platite URSS-ului. 
Un mare numar de oameni (estimarile variaza de la 137 la mai multe zeci de mii) au fost inchisi din motive politice, economice sau altele. Exista marturii despre numeroase cazuri de abuzuri, asasinate sau torturi aplicate unui mare numar de oameni, in principal in cazurile oponentilor politici.. 
La inceputul deceniului al saptelea (1960÷1970), guvernul roman a inceput sa treaca la actiuni pentru cresterea gradului de independenta fata de Uniunea Sovietica.
Adauga un comentariu