Actualitate

BOMBA in economia locala! Concedieri masive la una dintre cele mai mari fabrici din Iasi: Sute de persoane isi pierd locurile de munca

Publicat: 24 iul. 2018

@ Sfarsit dramatic pentru una dintre ultimele fabrici care inca mai functioneaza in zona industriala a Iasului @ Dupa scandalurile iscate intre actionari pe marginea tranzactiilor intragrup, care au devalizat societatea ieseana pe parcursul anului trecut, conducerea a decis sa concedieze absolut toti angajatii fabricii de textile @ La Tribunalul Iasi a fost inceputa o actiune pentru anularea contractelor colective de munca in cazul a peste 150 de salariati, pe langa acestia numarandu-se mai multe persoane care isi vor pierde locurile de munca in mod indirect @ Conflictul este dus intre societatile controlate de milionarul Stefan Vuza si SIF Moldova, actionari principali ai Iasitex SA @ Dupa disponibilizarile colective, urmeaza ca intreaga activitate a fabricii de textile din Iasi sa fie mutata intr-un alt judet si sub un alt brand

Dupa aproape un an de conflicte intre actionarii Iasitex SA pe marginea patrimoniului societatii si a combinatiilor financiare care au dus la devalizarea fabricii din zona industriala, s-a ajuns in momentul in care salariatii Iasitex isi pierd locurile de munca.

Saptamana trecuta, la Tribunalul Iasi a fost deschis un dosar care priveste anularea contractelor colective de munca pentru toti cei 156 de angajati ai Iasitex SA.

Demersul este realizat prin influenta omului de afaceri Stefan Vuza, care prin societatile pe care le controleaza, detine pachetul majoritar de actiuni ale fabricii de textile. Masura este una surprinzatoare avand in vedere faptul ca in urma cu doar 2-3 ani, Iasitex SA rula numeroase contracte cu firme importante din strainatate, printre care si cunoscutul producator suedez de mobila IKEA.

Citeste si: Conducerea Iasitex SA a respins tragerea la raspundere a milionarului Stefan Vuza

Reprezentantii Iasitex SA au refuzat sa comenteze oficial schimbarile facute in ultima perioada in cadrul companiei, insa in ultimele luni au fost organizate mai multe Adunari Generale Ordinare si Extraordinare ale actionarilor, in care au fost luate mai multe decizii importante prin schimbarea unor persoane de pe functiile de conducere, dar si prin anularea unor tranzactii realizate pe parcursul anului 2017.

Astfel, unul dintre membrii Consiliului de Administratie a hotarat, recent, sa demisioneze din functie. Este vorba despre Dorina-Rodica Papuc, ale carei atributii au fost preluate de un personaj care este considerat mana dreapta a controversatului om de afaceri Stefan Vuza.

Practic, i s-au oferit puteri depline in ceea ce priveste deciziile importante ale Iasitex SA lui Nicolae Lazaroaie, unul dintre oamenii de incredere a actionarului majoritar din cadrul fabricii care vine din Cluj-Napoca, orasul in care traieste Vuza.

"Imputernicirea domnului Lazaroaie Nicolae Mihail pentru a actiona pe seama societatii, in vederea indeplinirii tuturor formalitatilor necesare legate de aducerea la indeplinire a hotararilor adoptate, redactarea si semnarea tuturor documentelor, precum si pentru inregistrarea la Oficiul Registrului Comertului Iasi si publicarea la autoritatile competente a hotararii adunarii generale ordinare a actionarilor", dupa cum mentioneaza raportul Adunarii Ordinare a Actionarilor din cadrul Iasitex SA.

Citeste si: BOMBA in economia locala! Multimilionar iesean, acuzat de un prejudiciu de proportii uriase. A falimentat o fabrica celebra din Iasi

De la profit, la disponibilizari colective ale angajatilor

Profitul companiei iesene din ultimii ani a fost cuprins intre 100 si 350 mii lei, asta la cifre de afaceri care se invart in jurul sumei de 20 milioane lei. Activitatea de productie a Iasitex SA ar urma sa fie mutata in Vaslui, si anume la SC Vastex SA, o alta companie controlata de acelasi Stefan Vuza.

Reamintim faptul ca Iasitex SA a achizitionat 3,46 milioane de actiuni de la Chimcomplex Borzesti, la un pret inexplicabil de 1,49 lei per actiune. In acest fel, s-au transferat sume uriase de bani prin intermediul unor tranzactii intragrup, ambele companii fiind controlate in mod indirect de multimilionarul Stefan Vuza, originar din Iasi.

Înfiintata în 1910, fabrica a purtat numele de "Tesatura" Iasi pâna în anul 1948, când a fost nationalizata. În perioada comunista a functionat sub denumirea de "Întreprinderea de Stat Tesatura Iasi" pâna în anul 1990, când s-a constituit ca societate pe actiuni sub numele SC Iasitex SA.
Stefan Vuza controleaza Iasitex SA inca din anul 2003 prin intermediul grupului SCR, unde ocupa functia de presedinte, iar tot din acest grup face parte si Chimcomplex Borzesti.

Citeste si: Cladirea de birouri si terenurile Iasitex SA se vand cu 5 milioane de euro

Unde ajung banii scursi din fabrica de textile din Iasi?

Tranzactia suspecta prin care s-au scos din conturile Iasitex SA 5.155.400 lei a fost facuta intre mai multe companii controlate de controversatul om de afaceri Stefan Vuza. Societatea de Investitii Financiare Moldova SA (SIF Moldova) a convocat actionarii Iasitex SA pentru a aproba tragerea raspunderii impotriva administratorului fabricii iesene pentru prejudiciul adus prin tranzactiile scandaloase realizate la finalul anului trecut, insa actiunea nu a fost realizata cu succes.

De precizat faptul ca Chimcomplex a fost desemnat castigator al licitatiei in care s-au vandut mai multe active ale combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, in valoare de 127 milioane euro. Stefan Vuza s-a angajat sa plateasca aceasta suma pana la finalul anului, iar mai multe companii ale sale au fost vandute tocmai pentru a plati achizitia Oltchim Râmnicu Vâlcea.

Citeste si: Dezastru! Decizie finala! O mare fabrica din Iasi dispare. Sute de persoane isi pierd locurile de munca

Actionarii principali ai Iasitex sunt SC A2 Impex SRL Ploiesti, membra a SCR, grup controlat de Stefan Vuza, cu 60 la suta din actiuni, SIF Moldova Bacau, cu 29 la suta din actiuni, AAAS Bucuresti, cu 3,1 la suta din actiuni, iar alti actionari detin 4,7 la suta din total.

Un aspect foarte important este faptul ca, in momentul in care Green Plaza SRL a cumparat un teren de 46.000 mp, pe care acum s-au construit supermarketurile Lidl si Dedeman, suma de 21 milioane euro care a facut obiectul platii nu a fost impartita de Stefan Vuza conform actionarilor din cadrul Iasitex SA.

Mai mult, la privatizarea firmei iesene a fost acordat un ajutor de stat prin stergerea unor datorii in suma de 11 milioane lei, insa actionarii AVAAS si SIF Moldova nu au incasat banii din afacerea Iasitex.

Comentarii
  • Asa-i si la Tehnostil,cateva sute de metri mai in fata ! Dar nu-mi fac griji, ce conteaza 150 de someri fata de un milion de masini conduse de un milion de milionari,care au umplut orasul ca un cancer si circula zi si noapte ,bara la bara,fara rost,fara scop,fara noima ?
    Dealtfel pe roman serviciul il arde ca pe Satana rugaciunea,cel mai bine ii prieste ajutorul social si plimbatul deamp……..ulea cu masina ! Aaaaa uitasem ……….. si o pensie mare la urma,data de-a droanga si marita in fiecare an de catre PSD !

Adauga un comentariu