Magazin

Inedit! Cercetatorii au aflat care sunt efectele casatoriei asupra sanatatiii

Publicat: 27 iul. 2018
1

In trecut casatoria a fost considerata benefica pentru starea de sanatatea fizica si psihica, dar cercetari recente au aratat ca relatia dintre casatorie, sanatate si bunastare este mai complicata decat s-a crezut initial. In general, studiile cercetatorilor sugereaza ca barbatii si femeile casatorite prezinta un risc mai scazut pentru anumite tipuri de boli de inima in comparatie cu persoanele necasatorite, dar persoanele casatorite sunt, de asemenea, mult mai susceptibile de a fi supraponderale si sedentare, scrie Science Alert. Desigur, toate aceste tendinte pe care le-au constatat cercetatorii nu sunt valabile pentru toata lumea. Fiecare casatorie este diferita, depinzand de planurile de viitor si stilul de viata al persoanelor implicate, de relatia dintre acestea, dar si de multi alti factori, fara a ne referi aici la factorii externi care ii pot influenta pe cei casatoriti.

Avand in vedere acest lucru, iata in continuare cateva moduri prin care casatoria tinde sa-i schimbe pe cei casatoriti din punct de vedere fizic si mental. In general, persoanele casatorite tind sa aiba o stare de sanatate mai buna decat alti adulti, indiferent de varsta, sex, rasa, educatie sau venit.  Cu toate acestea, cercetatorii au remarcat in urma unui studiu amplu publicat anul trecut ca beneficiile pentru sanatate ale casatoriei pot fi observate in special in cazul adultilor mai in varsta. In cazul adultilor mai tineri, cercetatorii nu au constatat o stare de sanatate evident mai buna in randul persoanelor casatorite in comparatie cu persoanele necasatorite.

Cercetatorii au observat si ca persoanele casatorite, in special barbatii, sunt mai susceptibile de a fi supraponderale si obeze. Dupa casatorie, in randul celor casatoriti, atat barbati cat si femei, exista tendinta de reducere a activitatii fizice, ceea ce echivaleaza cu un stil de viata lipsit de exercitii fizice si miscare. Din acest motiv, nu este o surpriza faptul ca probabilitatea ca barbatii casatoriti sa apeleze la asistenta medicala preventiva este mai mare decat in cazul barbatilor necasatoriti. Cercetatorii au constatat si ca barbatii si femeile casatorite prezinta un risc mai scazut pentru anumite tipuri de boli cardiace, boala arteriala periferica, boala cerebrovasculara, anevrismul de aorta abdominala si boala coronariana, in comparatie cu persoanele necasatorite. Riscul pentru boli de inima poate fi insa mai mare pentru persoanele divortate sau vaduve. Persoanele casatorite au raportat o mai buna stare de sanatate mintala si un consum mai mic de alcool, potrivit unui sondaj privind sanatatea publica efectuat in Canada.

Cercetatorii au constatat intr-un studiu recent ca in primul an de casatorie barbatii au tendinta de a deveni mai constiinciosi, in timp ce femeile tind sa devina mai putin nervoase. Cu toate acestea, in urma aceluiasi studiu s-a constatat ca femeile si barbatii casatoriti au devenit mai interiorizati dupa primul an de casatorie. Unii cercetatori cred ca motivul pentru care starea de sanatate a persoanelor necasatorite pare sa fie mai buna in prezent decat cea a persoanelor casatorite se datoreaza faptului ca stigmatizarea sociala a celor necasatoriti este mai mica in prezent decat in trecut. Intelegerea modului cum casatoria afecteaza oamenii s-a schimbat in timp si a devenit mai exacta, dar este important de mentionat ca toate aceste avantaje si dezavantaje care rezulta in urma casatoriei nu ar trebui sa reprezinte un motiv pentru a ne casatori sau nu.

Adauga un comentariu