News Flash:

Averea statului la cheremul oricui

Viorel Lefter a confundat Agricola Miroslava cu propria ograda

16 Ianuarie 2001
1989 Vizualizari | 0 Comentarii
Ministrul Ilie Sarbu
•Fostul director general nu a renuntat la ideea de a-si recapata vechea functie, chiar daca a fost destituit tocmai pentru matrapazlacurile infaptuite •In urma cu opt ani, Lefter a mutat o mie de metri patrati de teren din extravilanul in intravilanul localitatii Miroslava, prin metoda sa binecunoscuta: fals in acte •Neculai Olariu, directorul Directiei Agricole Iasi, are o atitudine in totala opozitie cu cea a ministrului

Ministerul Agriculturii si Alimentatiei a declansat o ancheta privind modul in care au fost transmise de la Bucuresti doua faxuri catre Directia Generala pentru Agricultura si Industrie Alimentara (DGAIA). Aceste doua adrese au stat la baza convocarii AGA la Agricola Miroslava, in urma unor masinatiuni ale fostului director general al societatii, Viorel Lefter. Pus fata in fata cu cele doua adrese, ministrul Ilie Sarbu a cerut imediat o ancheta, avand in vedere ca acesta semnase un singur document privind Agricola Miroslava, care suspenda orice activitate a reprezentantului MAA in AGA de la Miroslava. Chiar daca ministrul semna acest act pe 12 ianuarie, pe 13 ianuarie 2001, in presa locala aparea un nou anunt, din partea reprezentantului MAA la societatea din Miroslava, care convoca AGA pentru data de 27 ianuarie.


Matrapazlacurile lui Lefter

Ca urmare a unui control efectuat de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei la Agricola Miroslava, directorul Viorel Lefter a fost destituit la inceputul lunii octombrie a anului trecut. Ultima din cele trei sesizari adresate ministerului a apartinut celorlalti doi membri ai Consiliului de Administratie, care au reclamat matrapazlacurile lui Lefter. Acesta desfiintase gestiunea centrala a unitatii, fapt ce a avut drept consecinta un haos fara precedent in cadrul unitatii. In plus, din luna noiembrie 1999 (deci pe parcursul a unsprezece luni), salariile celor aproape 170 de angajati ai fostului IAS nu au mai fost indexate. Multe din contractele incheiate s-au soldat cu numeroase pierderi pentru societate, avand repercusiuni si asupra bunului mers al societatii. Astfel, se precizeaza intr-o sesizare a actualului director general catre ministrul Ilie Sarbu, "un mare semn de intrebare planeaza asupra faptului ca desi unitatea poseda un atelier de prelucrare a laptelui, firma avand doua ferme cu vaci de lapte, atelierul a fost inchiriat societatii Rov SRL". Contractul cu aceasta societate a fost reziliat, insa au ramas de achitat catre Agricola Miroslava debite in valoare de 150 de milioane de lei. La acestea se adauga si o suma de peste 100 de milioane de lei, datorata de Lactis, societate care se afla in incapacitate de plata. In plus, in calitate de director general al fostului IAS, Lefter inchiriase un spatiu din Tatarasi, la un pret modic, cuscrului sau, Vasile Dobre, administratorul firmei Argus SRL. De altfel, Lefter a avut mare grija de familia sa, cei doi fii, Bogdan si Iustinian, fiind numiti sefi de ferma la Ezareni si, respectiv, Galata, plus responsabilii economici Elena Lefter si Irina Lefter, sotia si, respectiv, nora fostului director general. Aceste "afaceri" ale lui Lefter par sa contureze o imagine destul de clara a celui care a fost destituit, in baza matrapazlacurilor infaptuite, de la conducerea societatii, dar care doreste o revenire in forta.

Lefter si-a mutat terenul din extravilan in intravilan

"Afacerile" lui Lefter se intind pe o perioada de timp apreciabila, Agricola Miroslava dovedindu-se o vaca de muls in decurs de mai multi ani. Astfel, pe 9 noiembrie 1992, pe numele lui Viorel Lefter se emitea un titlu de proprietate pentru o suprafata de 1.000 de metri patrati, situata pe teritoriul localitatii Miroslava. Intre datele inregistrate pe titlul de proprietate si schita cadastrala a terenului respectiv apar contradictii flagrante. Practic, pentru a putea obtine autorizatia de constructie, Lefter a "mutat" terenul in intravilan, prin trecerea unei strazi - Strugurilor - in locul strazii Podgoriilor, aflata in extravilanul localitatii. Pe langa terenul lui Lefter, mutat intr-un mod atat de convenabil, au fost inregistrati ca vecini alti trei acoliti, dintre care doi i-au vandut ulterior lui Lefter terenurile aflate in proprietate. Concluzia este cat se poate de clara: fals in declaratii, iar explicatia este cat se poate de simpla: printre proaspetii vecini se numarau ginerele sau si un angajat de la OCAOTA Iasi.

Directorul Directiei Agricole l-a "fentat" pe noul ministru al Agriculturii

Interesanta este pozitia directorului Directiei Agricole Iasi care considera legale adresa din 11 ianuarie 2001, prin care Claudiu Popa este numit reprezentant al MAA in AGA la Agricola Miroslava, si cea semnata de Dragos Tanasoiu pe 3 ianuarie 2001, cand acesta nu mai era in functie. Oare domnul Olariu nu stia ca de la 29 decembrie 2000 Cabinetul condus de Muresan era destituit? Noi credem ca intentionat directorul Directiei Agricole Iasi nu stia, deoarece nu avea cum sa afirme, pe 15 ianuarie 2001, ca recunoaste pe Claudiu Popa ca reprezentant in AGA de la Agricola Miroslava, cand, de fapt, Dan Ionescu ocupa aceasta functie, conform celor stiute de MAA. Daca Claudiu Popa ar fi fost legal numit reprezentant al MAA, atunci ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, prin circulara nr. 40059/12 ianuarie 2001 l-ar fi suspendat pe acesta din calitatea de reprezentant in AGA la Agricola Miroslava, nu pe Dan Ionescu. Se poate afirma ca Olariu ori nu asculta ordinele noului ministru, ori incearca sa-l acopere pe Viorel Lefter in tentativa acestuia de a prelua abuziv conducerea SC Agricola Miroslava. Iata cum se disculpa directorul Directiei Agricole Iasi: "Toate faxurile care poarta antetul de la MAA le consider legale. Asa ca atat mandatul venit pe numele domnului Viorel Lefter, semnat de Secretarul General Dragos Tanasoiu, la data de 3 ianuarie, este legal, cat si cel trimis pe 11 ianuarie 2001 pe numele unui reprezentant al Administratiei Domeniilor Statului". Ancheta ceruta de ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, va face lumina in acest caz, deoarece nu s-a lasat deloc impresionat de aparente. Speram ca finalul acestui scandal, in care reprezentantul MAA in judet, Neculai Olariu, are o atitudine dubioasa si in totala opozitie cu cea a ministrului, sa fie fericit, iar cei vinovati de fals si uz de fals sa fie deferiti justitiei. Vom continua in numerele viitoare cu pozitia politicienilor nostri vizavi de acest caz, deoarece Viorel Lefter ar fi afirmat ca are sustinere politica.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

alimentatiei bucuresti dgaia aga agricola miroslava viorel lefter ias
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1502 (s) | 22 queries | Mysql time :0.024688 (s)